img

Ar poabortinis sindromas egzistuoja?

Ar poabortinis sindromas egzistuoja?

Medicinoje vis iš naujo keliamas klausimas, ar poabortinis sindromas (angl. post-abortion syndrome) egzistuoja.

Anksčiau vykdytų didelės apimties tyrimų rezultatai rodė, kad poabortinis sindromas (kaip ji apibūdina medicina) neegzistuoja, tačiau abortų sukelti psichologiniai sutrikimai egzistuoja. Vis dėlto neseniai atliktas didelės apimties tyrimas pateikė naujų duomenų apie šalutinius poveikius, kuriuos po aborto patiria moterys.

Tyrime dalyvavo 987 amerikietės, kurių dauguma kreipėsi į krizinio nėštumo centrus dėl poabortinės priežiūros. Anoniminės internetinės apklausos būdu jų paprašyta apibūdinti reikšmingiausius teigiamus ir neigiamus aspektus, atsiradusius dėl abortų.

Apibūdindamos neigiamus aspektus, 23,7 proc. respondenčių įvardino nutrauktą žmogaus gyvybę, 14,4 proc. – depresiją, 14 proc. – kaltę/ sąžinės graužatį, 12,4 proc. – pyktį ant savęs/ pasibjaurėjimą savimi/ menkavertiškumo jausmą, 10,9 proc. – gėdą, 9 proc. – priklausomybę, alkoholio ar narkotikų vartojimą (įskaitant alkoholizmą), 9,3 proc. – gailestį, 7,7 proc. – savižudišką elgesį (įskaitant paleistuvavimą ir savęs baudimą), 7,6 proc. – žemą savigarbą, 7,1 proc. – nerimą/ baimę, 6,2 proc. – savižudiškas mintis/ norą mirti/ savęs žalojimą/ pavojingą rizikavimą/ bandymą nusižudyti. Apibūdinant neigiamus poabortinius padarinius į 199 iš 987 klausimų nebuvo atsakyta (20,2 proc.).

Dauguma (31,6 proc.) apklausoje dalyvavusių moterų teigė, kad iš sprendimo pasidaryti abortą neatsirado jokių teigiamų pasekmių, tačiau kai kurie atsakymai nurodė ir ne neigiamų padarinių. Pavyzdžiui, 17,5 proc. respondenčių teigė patyrusios dvasinį augimą, 13,3 proc. įsitraukė į savanorišką veiklą, susijusią su kriziniais nėštumais, 6,4 proc. tapo aktyvistėmis, kovojančiomis už žmogaus gyvybę, 7,5 proc. atsivertė į krikščionybę. Apibūdinant teigiamus poabortinius padarinius į 218 iš 987 klausimų nebuvo atsakyta (22 proc.).

Autoriai viliasi, kad šie rezultatai prisidės prie galutinės išvados apie tai, ar poabortinis sindromas  egzistuoja ir kokius psichologinius padarinius sukelia.

parengta pagal Does post-abortion syndrome exist? New large study

© 2018 – 2020, Laisvos Visuomenės Institutas.

Informaciją, kurią skelbia VŠĮ „Laisvos visuomenės institutas” (LVI), galima naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ir kitur tik nepakeistą bei nurodant LVI kaip šaltinį. Bet kokius teksto, pavadinimo ar kitus LVI paskelbtos informacijos keitimus būtina suderinti info@laisvavisuomene.lt el. paštu ir gauti LVI sutikimą.